به گزارش «راهبرد معاصر»؛ ایران و آمریکا احتمالاً روز شنبه در مسقط، پایتخت عمان مذاکرات غیرمستقیم با محوریت پرونده هستهای کشورمان را در دستورکار داشته باشند. مذاکراتی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا شانتاژ تبلیغاتی گسترده ای را با محوریت آن به راه انداخت و به هر شکل ممکن سعی دارد فضایی ایجاد کند تا منافع آمریکا به زیان کشورمان به بهترین نحو حفظ شود.
ترامپ و متحدانش از همان آغاز کار سعی داشتند تهران را به بازیگری در زمینی وادار کنند که مطلوب خودشان است
وی در روزهای گذشته دستور ارسال شمار قابل توجهی از جنگنده ها و ادوات نظامی آمریکایی به مناطق مجاور با غرب آسیا و نزدیک مرزهای کشورمان را نیز داد و به زعم خود سعی دارد با اتخاذ «دیپلماسی قایق توپدار» (طرح تهدید نظامی پیش از مذاکره)، تهران را در مسیری قرار دهد که مطلوب واشنگتن است.
تحلیلگران غربی اعتراف میکنند، با وجود تمامی اقدامات میدانی و البته شانتاژهای تبلیغاتی ترامپ و ترامپیست ها، ایران به نحوی هوشمندانه با آنها مواجه شده و تا حد زیادی توانسته است طرح هایشان را علیه خود خنثی کند.
در این رابطه، به طور خاص توجه به دو نشانه و نکته مهم به نظر می آید:
نخست، اینکه ترامپ و متحدانش از همان آغاز کار سعی داشتند تهران را به بازیگری در زمینی وادار کنند که مطلوب خودشان است. در این رابطه، آنها دو گزینه جلوی ایران گذاشتند؛ مذاکره و جنگ. تحلیلشان این بود، اگر ایران مذاکره را بپذیرد، به معنای تسلیم شدنش خواهد بود و ضربه ای جدی را به وجهه ایران بهویژه نزد متحدان و دوستدارانش وارد خواهد کرد.
علاوه بر این، اگر ایران جنگ را بپذیرد، سبب خواهد شد تا چالش های داخلی و بین المللی قابل توجهی علیه کشورمان شکل بگیرد و تهران با تنگناهای جدی مواجه شود. با وجود این، ایران به معنای واقعی کلمه به ترامپ و متحدانش نعل وارونه زد و از مذاکره غیرمستقیم صحبت کرد.
در این چهارچوب، ایران نشان داد اهل تعامل است و به جنگ اقبال ندارد و به ترامپ این پیام را رساند که می تواند به شیوه ای فعال از منافع خود در میدان دیپلماسی حمایت کند. البته که در قالب مذاکرات غیرمستقیم نیز ایران زمین بازی را به نحوی تغییر داد که اکنون توپ در زمین آمریکاست و اگر ترامپ و آمریکاییها بار دیگر صداقت نشان ندهند، ایران گزینه های خاص خود را خواهد داشت.
ورای همه این موارد، شاهد بودیم ترامپ مایل بود از کانال امارات و با میانجیگری این کشور با ایران تعامل هستهای داشته باشد، اما تهران درنهایت حرف خود را به کرسی نشاند و از کانال عمان که کشور مورد اعتماد ایران است، روند مذاکرات را پیگیری می کند. از این رو، در شکل و مکان مذاکرات، تهران توانسته است اصول مطلوب خود را به دولت ترامپ تحمیل کند و درباره محتوا نیز تأکید میکند بیصداقتی و دسیسه چینیهای ترامپیست ها می تواند فضای گفتوگو را به هم بزند.
اکنون آمریکاییها هستند که باید صداقت نشان دهند. از این رو، دیپلماسی ایران سبب شده است توپ به معنای واقعی کلمه در زمین دولت آمریکا باشد.
ایران آنجایی که با زبان تهدید ترامپ مواجه شد، با قدرت وارد میدان شده است و در مواجهه با دعوت ترامپ به مذاکره، به دام رئیس جمهور آمریکا نیفتاد
دوم، اینکه ایران با قدرت در برابر تهدیدات ترامپ ایستاد و می بینیم در واکنش به مواضع غیرقانونی رئیس جمهور آمریکا مبنی بر حمله به کشورمان، مقام های ایرانی نیز در چندین نوبت به صراحت اعلام کردند هرگونه ماجراجویی علیه ایران به منافع آمریکا در سراسر غرب آسیا ضربات و خسارتهای جدی وارد خواهد کرد.
جالب اینکه کار به جایی رسیده است، حتی تاکر کارلسون، مجری مشهور فاکس نیوز به عنوان رسانه متحد با ترامپ و حزب جمهوریخواه به صراحت اعلام کرد، ماجراجویی علیه ایران به معنای واقعی کلمه به خودکشی بزرگ برای آمریکا منجر خواهد شد و می تواند سناریوهای مهلکی را برای این کشور رقم بزند.
ایران آنجایی که با زبان تهدید ترامپ مواجه شد، با قدرت وارد میدان شده است و در مواجهه با دعوت ترامپ به مذاکره، به دام رئیس جمهور آمریکا نیفتاد و زمین بازی خود را به نحوی فعال تعریف کرده است.
اکنون ترامپ و ترامپیست ها تا حد زیادی مجبور به بازی در زمینی هستند که تهران آن را طراحی کرده است. درست به همین دلایل است می توان عنوان کرد رویکرد ایران به مذاکره با دولت ترامپ، هوشمندانه و قابل تأمل است.